Kantoor ProRail Amsterdam

In Amsterdam is het eerste ProRail-kantoor volgens ‘het anders werken’ ook wel ‘activiteit gerelateerd werken’ gerealiseerd. In eerste instantie om in de behoefte aan samenwerkplekken te voorzien. En om nieuwe effectieve manieren van werken en samenwerking te bevorderen.

‘Het anders werken’ vergt van de ProRail-medewerkers een nieuwe mindset. Om deze omschakeling zo goed mogelijk te ondersteunen, hebben we het branding traject ingezet. Daarbij is met ProRailers eerst het merk ‘ProRail’ in relatie tot hun bedrijfscultuur gedefinieerd. En vervolgens de stijl die daarbij hoort voor de verschillende ruimtes, zodat het interieur zo goed mogelijk bij hen aansluit. Dit is uitgewerkt in het ProRail-stijlboek.

Het interieur ontwerp voor Amsterdam is op basis van het ProRail-stijlboek uitgewerkt. Met heldere frisse sfeer op de werkplekken, die in kleinere open ruimtes zijn opgedeeld. Met enerzijds steeds voldoende rustige concentratiezones/ -ruimtes en dynamische samenwerkruimtes in de nabijheid om naar uit te wijken. En anderzijds de meer stoere en warme informele overlegruimtes en huiskamers met diverse settings om de overlegmomenten te ondersteunen.

De branding voor ProRail Amsterdam is geïnspireerd op het herkenbare grafische patronen van spoorkaarten en het ProRail-logo i.c.m. beelden en quotes die ook gebruikt worden door ProRail-communicatie. De setting en context van de beelden versterken de gewenste sfeer van de ruimte waarin de beelden geplaatst zijn, zodat de branding ook een aanvulling is op het ‘activiteit gerelateerde werken’.

Werkcafe ProRail Amsterdam

In Amsterdam is het eerste ProRail-werkcafé gerealiseerd, om weinig gebruikt vastgoed te activeren en de werkomgeving meer differentiatie te geven, zodat ook deze ruimte bijdraagt aan het ‘activiteit gerelateerd werken’. Daarbij is het een prettige informele aanvulling voor het naastgelegen vergadercentrum.

Om alle activiteiten de juiste sfeer mee te geven is het werkcafé verdeeld in zones voor lunch, aanlanden en verschillende vormen van informeel overleg. De horeca-uitgifte is door middel van een gordijn af te schermen, zodat het ook een aantrekkelijke ruimte is voor presentaties en grote bijeenkomsten. De lichtwand met de foto van het IJ en Eye, in werkelijkheid aan de andere zijde van het pand, maakt de lage inpandige verdieping ruimtelijk en veel prettiger als verblijfsruimte.

Aan de entree naar de kantoorverdiepingen kom je langs de Mediawall waar, als gezamenlijke uitdagingen en prestaties, alle laatste statistieken en targets van ProRail getoond worden. Naast persoonlijke en interne berichten van collega’s zodat iedereen, ook zij die vaak extern zijn, betrokken blijven.

Ontwerpen van en vanuit het Prorail stijlboek:

Voor trotse werknemers met hart voor het spoor.

Project: Kantoor I werkcafé ProRail Amsterdam
In opdracht van: OCS Steelcase en in samenwerking met BuroDesk
Werkzaamheden: Branding, Interieurontwerp, bestektekeningen en esthetische begeleiding
Omvang: 2650m2
Oplevering: 2016
Fotografie: Melanie Samat photography